Ако Джейми успее да репликира този формат, той скоро може

...
 Ако Джейми успее да репликира този формат, той скоро може
Коментари Харесай

Какво се обърка с ресторантите на Джейми Оливър?

  " Ако Джейми успее да репликира този формат, той скоро може да разполага със стадо от предпазени от рецесията дойни крави, които му носят пари из цялата страна, " написа кулинарният критик на Guardian Матю Норман през 2008 г.
Тогава Норман прави оценка на първото заведение от превърната се след това национална верига от италиански заведения за хранене Jamie’s Italian на известния шеф-готва Джейми Оливър.

Ако превъртим лентата 10 години напред, Марина О‘Лафлин от Sunday Times дава следната оценка за " талятелите с трюфели " в ресторанта на Оливър в Уестфийлд Стратфорд:

" Ужасяващо, солено, кафяво тресавище от сос с индийско орехче. Вътре плуват дребни части, а не тънки линии, от безвкусни черни трюфели, като изпражнения от мишки в чорба. "

Само осем месеца след тази ужасна оценка, едноименната верига на известния шеф-готвач, дружно с по-луксозните вериги заведения Barbecoa и Fifteen, изпадна в неплатежоспособност, което сложи под опасност над 1 000 работни места.

В имейл до BBC Оливър показва като виновници за банкрута на компанията " добре отразените проблеми на ресторантьорския бранш и покачването на разноски за бизнеса ".

От KPMG, която поема административните процедури към банкрута, също показаха като причина тежките условия за бизнеса.

Изненадващи съкращeния

Проблемите на по този начин наречения бранш на по-обикновените заведения за хранене във Англия са добре документирани.

Считаната в миналото за съперник на Jamie`s италианска верига Strada е понижила броя на зведенията си до три, до момента в който Carluccio`s беше принудена да затвори близо една трета от заведенията за хранене си, откакто регистрира загуби за десетки милиони.

Веригата заведения за бургери Byron, веригата заведения за хранене за френска кухня Cafe Rouge и пицариите Zizzi и Prezzo също не се оправят доста по-добре.

Служителите на Jamie`s обаче се надяваха, че нещата ще се трансформират към по-добро. " Знаехме, че ситуацията не е толкоз положително, колкото ни се желае, " споделя пред BBC Люси, която работи в клона на веригата на Оливър в Гласгоу повече от три години.

Според нея, у чиновниците е създавано усещане, че възобновяване следва, като даже скоро в заведението трябвало да стартира да се предлага наливна бира Brewdog.

Вместо това, те получават един къс имейл.

" Партньорът ми трябваше да е на промяна тази заран, " споделя Люси, която желае същинското й име да бъде непокътнато в загадка.

" В последната минута му е казано да не идва, защото сменят ключалките. След това бяхме поканени да се включим в общ конферентен диалог и бяхме известени, че ни освобождават от работа, неотложно. "

Люси и нейният сътрудник, който работи в Jamie`s в продължение на пет години, настояват, че съгласно тях в компанията имало липса на бистрота.

" Искаше ми се да не ни бяха казвали, че всичко е наред, когато в действителност явно не е било наред, " споделя тя.

Множество проблеми

Тя обаче няма подозрения каква е повода за банкрута на веригата.

" Първо, заведенията за хранене са прекомерно огромни, " изяснява тя. Заради ограничавания брой чиновници, в натоварени вечери тя сервирала на до 11 маси по едно и също време, а мениджърите и готвачите също били претрупани.

След това идва казусът с ваучерите, като Groupon, които притеглят непостоянна клиентела, търсеща преференциални покупко-продажби, " вместо лоялни и постоянни клиенти ".

Туристи и инцидентни минувачи се трансфораха в основните ни клиенти, споделя Люси, като " доста малко хора идваха в ресторанта поради въодушевлението, че посещават заведение от веригата Jamie`s Italian ".

Въпреки усърдната работа на личния състав, хората, които си правели труда да ревизират през смарт телефоните си цените на заведенията за хранене в региона, също избягвали заведението на Оливър.

" За страдание, заради обстоятелството, че е много скъпо, не излизахме в челото на оценките в TripAdvisor, " споделя тя.

" Пазарът на веригите заведения за хранене умира – има доста по-евтини места, на които можете да отидете в Глазгоу. "

Много анализатори споделят същото мнение, като настояват, че фирмите за дялово вложение, които стартират живо да се интересуват от веригите заведения за хранене в последните няколко години, провокират бързото им разгръщане за увеличение на облагите, за сметка обаче на качеството на предлагата услуга.

Данни на компанията CGA сочат, че броят на заведенията за хранене, които са част от някаква верига във Англия, се е нараснал с близо 30%, до 5 785 за петте години до март 2019 година

Лошите оценки и терзанията по отношение на качеството на употребяваните артикули също се усилват при доста от веригите заведения за хранене, включително и в Jamie`s.

Компанията беше въвлечена в скандал с евакуиране на месо от доставчика Russell Hume, което, съгласно локалната организация за надзор на храните, не отговаряло на хигиеничните правила.

Според Джонатан Уудхаус, някогашен управител във Fifteen в Лондон, обаче, индивидът, който е лицето на веригата, не може да бъде винен.

Той признава, че веригата " се е разраснала прекомерно доста и се е опитвала да предлага прекомерно доста неща, " само че съгласно него Оливър " получава неприятна известност за всичко ".

Италианските клонове бяха „ на процедура на франчайз “, прибавя Уудхаус и се управляваха доста друго от първите заведения за хранене на телевизионния готвач.

Уудхаус твърди, че работата във Fifteen " е била една от най-хубавите ", които в миналото е имал и че Оливър се е опитвал да направи " нещо особено " там с новаторската си стратегия за образование на асистент готвачи.

" Тъжно е да се чуе, че веригата може да банкрутира, " прибавя той.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР